GÜMÜŞ KARARIR MI ? GÜMÜŞ NEDEN KARARIR ?

Hepimizin en çok  merak ettiği konulardan biri “gümüş kararır mı?” bu soruya yazımızın başında hemen cevap verelim, evet gümüş kararır. Gümüş yapısından dolayı kararmaya müsait bir madendir. Gümüş neden kararır sorusunun cevabı da havada bulunan kükürt, sülfür ve hidrojendir aslında. Kükürt dünyada bolca bulunmaktadır. Gümüşün de kükürde karşı zaafı vardır ve en hafif bir kükürt temasında bile gümüş kararmaya başlamaktadır bu reaksiyonda oluşan madde gümüş sülfürdür.Gümüşün kararması bir hata değildir bu doğal bir olaydır. Gelin şimdi gümüşün kararmasına neden olabilecek durumları inceleyelim

 

Gümüş suda kararır mı ? Parfüm sıkmak gümüşü karartır mı ? Gümüş ile denize girilir mi?

KİMYASALLAR : Gümüşü tatlı su ile temasında kararmaz fakat nem ve rutubet gümüş takılarınıza zarar verebilir, duşa girmeden önce çıkarıp banyoya koyduğunuz gümüş takınız ortamdaki nemden etkilenebiir, yukarıda da bahsettiğimiz gibi gümüşün kükürte karşı zaafı vardır, kullandığınız şampuan ve sabunun içerisinde bulunan sülfat ve kimyasallar gümüşe zarar verebilir aynı şekilde denize kullandığımız güneş kremleri ve koruyucuların içinde bulunan kimyasallar da gümüş takılarınıza zarar verebilir, havuzların temizliğinde kullanılan klor ve parfümlerin içinde bulunan alkol ve diğer kimyasalların vereceği zarar gibi.

Kısaca şunu söyleyebiliriz,  içerisinde sülfat bulunan (ki günümüzde bir çok kozmetik üründe ve temizlik maddesinde kullanılmaktadır) ürünler ile gümüşümüzü temas ettirmekten kaçınmalıyız.

TER GÜMÜŞÜN KARARMASINA NEDEN OLUR MU ?

TER : Ter asidik değeri yüksek bir sıvıdır. Ph etkili sıvılarda eğer asit oranı fazlaysa gümüş bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Yumurta, sarımsak, deniz ürünleri gibi kükürt açısından zengin gıdalar tüketmeniz terinizdeki kükürt oranını arttıracağını kükürtün de gümüşünüze zarar vereceğini unutmayın.

HAVA KİRLİLİĞİ GÜMÜŞLERİ KARARTIR MI?

HAVA KİRLİLİĞİ : Şehirlerde soluduğumuz havanın salt bir oksijen olduğunu savunmak neredeyse imkânsızdır. Havada bulunan bu zararlı elementler ise gümüşe zarar verecek boyuttadır. Gündelik hayatın içerisinde birçok kişiyle aynı alanlarda bulunmak ve izole olmanın çok zor olduğu kalabalık alanlarda havaya karışan maddeler gümüşle direkt etkileşime geçmekte ve kararmasına sebebiyet vermektedir.

GÜMÜŞ TAKILARIMIZI EVDE PARLATMAK

Son olarak, gümüş narin bir yapıya sahip bir elementtir. Gümüşü ev ortamında parlatmak için limon, sirke, karbonat diş macunu gibi malzemelerin kullanılacağı önerilse de bunlar gümüşe daha fazla zarar verebilir. Gümüşü parlatmak üzere özel olarak üretilen ürünlerden yararlanmak yada bir gümüş tadilatçısından yardım almak daha iyi bir tercih olacaktır.